21 joulukuuta 2011

5. luokkalaisten muovipussisulatus-töitä ja ohje muovipussisulatukseen

5. luokkalaiset tutustuivat uuteen tapaan tehdä itse materiaalia sulattamalla muovipusseja yhteen silitysraudan avulla. Tällä tavalla saa kestävää ja sateenpitävää materiaalia. Ja taas tulee kierrätettyä jätettä.

Perehdyimme ensin siihen kuinka suuri ongelma muovipussit ja muoviroskat ovat meidän maapallollamme tällä hetkellä.

Ensin ideoitiin ryhmissä millaisia tuotteita tästä materiaalista voisi tehdä. Sitten jokainen oppilas suunnitteli itse oman tuotteensa.


Muovista voi leikata itse muotoja tai käyttää pusseista löytyviä kuvia sellaisenaan.

Leikkaa muovista suurempia paloja kuin kaavasi on, koska muovi kutistuu sulaessaan. Tarvitset noin viisi kerrosta muovia. Määrä voi kuitenkin vaihdella riippuen muovilaadusta ja muovin paksuudesta.

Aseta silitysrauta kahdelle pisteelle ja laita höyry pois. Laita muovit leivinpaperin väliin. Jos tuntuu, että muovi ei ala millään sulaa, voit laittaa rautaa pikkuisen kuumemmalle.

Käännä työ, kun toinen puoli on vähän sulanut. Käännä työtä muutamaan kertaan silittämisen aikana.

Kun muovit ovat sulaneet tasaisesti, laita työ jäähtymään kirjapinon alle noin 10 minuutiksi niin se ei käpristy. Piirrä kuulakärkikynällä tai permanent-tussilla muovimateriaalin nurjalle puolelle kaavan avulla ääriviivat. Leikkaa ja ompele työsi käyttäen esim. siksakkia.


Oppilaiden valmiita persoonallisia töitä:

Voit käyttää päällimmäisenä muovina läpinäkyvää muovia, jos haluat laittaa työhösi omia piirroksiasi tai tekstejäsi.


Voit leikata työhösi kuvia lehdistä tai muovipusseista.


Voit korostaa haluamiasi kuvia ompelemalla niiden ympäri.

Voit tehdä erivärisistä muoveista kauniita väripintoja.


Voit myös hyödyntää erilaisia muovipussien kuoseja ja yhdistellä niitä kauniisti, kuten tässä työssä.

Jos haluat peittää esim. jonkin mainostekstin, voit käyttää vaikkapa hopeatussia, kuten tässä lompakossa on tehty. Käytä tällöin päällimmäisenä muovina kirkasta muovia.Voit leikata muoveista suikaleita, joista voit tehdä raitoja tai ruutuja.

Voit yhdistää myös käsinompelua työhösi. Näin saat kauniin yksityiskohdan.Tämä materiaali on erinomainen pyöränvarusteissa, koska se on sateen pitävä. Tässä polkupyörän satulansuojus...


...ja tässä pyörän sarviin kiinnitettävä säilytyslaukku. Siihen saa laitettua juomapullon, kännykän, avaimet ja vaikka vähän eväitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti