19 joulukuuta 2012

3. luokkalaisten munkinnyöri-avaimenperiä ja ohjeOhje tekemiseen:

Voit käyttää materiaalina tähän työhön esim. lankoja, matonkuteita tai scoupidou-naruja. Kuvassa käytössä scoupidou-narut. Tarvitset kaksi narua. Solmi narut ensin kiinni avainrenkaaseen. Avainrengas tulee narujen puoleen väliin. Voit laittaa työn kiinni pöytään pujottamalla maalarinteipin avainrenkaan läpi.


Kuvittele, että narut ovat ilmansuunnat. Pohjoisella lähdetään liikkeelle. Työ etenee kellon viisareiden suuntaan eli myötäpäivään. Pohjoinen menee yhden narun yli.

Seuraavaksi siirrät itä-narua. Itä menee kahden narun yli.

Sitten siirrät etelä-narua. Etelä menee kahden narun yli.

Viimeisenä länsi-naru sukeltaa pohjois-narun muodostamasta silmukasta läpi. Eli länsi menee kahden narun yli ja yhden alta.

Kiristä joka kierroksen jälkeen vetämällä naruista. Älä vedä turhaan liian kovaa, etteivät narut katkea.

Kun näet päälle muodostuvan neliön, olet kiristänyt tarpeeksi ja voit lähteä uudelle kierrokselle. Tee kierroksia niin kauan, kunnes avaimenperä on mielestäsi riittävän pitkä. Tee loppuun solmu.

4 kommenttia:

 1. Miten se loppu? Kun siihen on joku muukin tapa, kuin tavallinen solmu? =/

  VastaaPoista
 2. Kiitos kysymyksestäsi! Lopun voi tosiaan tehdä monella tavalla.
  Narujen ympäri voi loppuun kieputtaa esim. rautalankaa tai vahvaa lankaa.
  Jos viimeisen kierroksen kiristää todella tiukkaan, voi narut vain katkaista työn juuresta. Ajan myötä työ voi toki lähteä purkautumaan tällä vaihtoehdolla.
  Narun päitä voi myös pujottaa takaisinpäin työn läpi ja sitten katkaista.
  Siinä muutama vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 3. Tiedätkö sellaista tekniikkaa tuon tyyppisiin naruihin että pyöreän pahvin avulla tehtäisiin tuollainen? Mikä sen nimi on jos tiedät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Voisiko kyseessä olla kiinalainen nyöri? Se tuli ensimmäisenä mieleeni. Ohjeen siihen löydät mm. Punomon sivuilta: http://teeitse.punomo.fi/home/amjarvi/ekotoita/askartelu/kiinalainennyori.htm
   Terkuin Heli

   Poista