27 marraskuuta 2011

4. luokkalaisten huovutustyöt


Toinen neljännen luokan ryhmä teki tasohuovutusta ja toinen kolmiuloitteisia muotoja. Alla myös ohjeet tasohuovutukseen ja pallon päälle huovuttamiseen.

Tasohuovutus
Tasohuovutusta tehneet oppilaat huovuttivat ensin huopalevyn, josta leikattiin pohjalliset. Pohjallisten reunat on ommeltu pykäpistoin. Tässä upeita lämpimiä pohjallisia, joista moni pari pääsi pukinkonttiin =)








Oppilaita työn touhussa:



Valmiita levyjä.



Kolmiulotteinen huovutus

Osa oppilaista teki palloja, osa teki kulhoja huovuttamalla styroxpallon päälle, muutama teki kaloja. Kaloissa pohjana käytettiin vanhaa jumppamattoa.














Ohjeet tasohuovutukseen:

Voit halutessasi tehdä kuvioita molemmille tai vain toiselle puolelle levyä. Voit käyttää ohutta kangasta työn alla. Se auttaa pitämään kuviot paikoillaan huovutettaessa. Työn päällä voi käyttää esim. tylliä jos tarpeen.


Asettele villakerroksia kuidut ristikkäin tarvittava määrä. Kerrosten määrä riippuu halutun valmiin levyn paksuudesta.
Kostuta villakerroksia sumutepullolla, jossa mäntysuopa-vesi sekoitus. Veden tulee olla kuumaa.
Painele varovasti villakerroksia alaspäin. Kostuta tarvittaessa lisää. Jos villa tarttuu käsiin, lisää mäntysuopaa veteen. Jos kastelet liikaa, kerrokset eivät tartu toisiinsa.
Kun olet painellut kaikki villakerrokset litteäksi, voit ottaa käsiisi Marseille-saippuaa ja alkaa kevyin pyörittävin liikkein käymään koko työn läpi.
Käännä työ, kun ensimmäinen puoli on huopunut tarpeeksi. Huovuta toinen puoli. Voit pikkuhiljaa alkaa käyttää enemmän voimaa. Muista huolehtia, että työssä on koko ajan kuumaa vettä. Voit välillä puristaa kylmiä vesiä pois työstä ja sitten taas lisätä kuumaa vettä ja saippuaa.
Kun työ on huopunut tarpeeksi, voit huovuttaa sitä voimaakkaasti molemmin käsin alustasta irti nostettuna.
Voit vielä viimeistellä huopumisen muovisella huovutusmatolla (kuvassa) tai ruokomatolla. Laita työ maton päälle, laita rullalle ja pyörittele rullaa voimakkaasti. (Kankaan ei tarvitse olla enää välttämättä mukana.)
Valmis huopalevy.



Ohjeet stryroxpallon päälle huovuttamiseen:

Kierrä villaa pallon ympäri. Voit käyttää useampaa väriä niin saat elävän pinnan.


Laita ohut nilkkasukka tai sukkahoususta leikattu pätkä pallon ympäri. Suihkuta työtä sumutepullolla, jossa on mäntysuopaa ja kuumaa vettä. Painele työtä, jotta saat villat kastumaan. Ota marseille-saippuaa käsiisi ja lähde kevyesti pyörittelemään palloa käsiesi välissä. Kun huopuminen etenee voit hieroa palloa voimakkaammin. Puristele välillä vesiä pois ja kostuta uudelleen kuumalla vedellä.
Kiristä sukkaa työn päällä jos se löystyy liikaa, kun työ huopuessaan pienenee. Kun tunnet, että työ on kokonaan huopunut, voit leikata sukan irti työstä.

Jatka tarvittaessa huovutusta vielä ilman sukkaa.

Voit koristella pintaa käsinommellen tai kiinnittää siihen helmiä, paljetteja tai mitä keksitkään... Voit halutessasi myös halkaista pallon mattoveitsellä, jolloin saat kaksi kulhoa. Kulhot voit myös koristella monin tavoin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti